úterý 9. září 2008

Co takhle oslavit konec světa...


Koho by nebavilo počíst si čas od času v nějakém apokalyptickém příběhu. Ten nejdivočejší a nejbeznadějnější popisuje Nový zákon a nikdo ho v tom zatím nepřekonal. Ale to už je hrozně dávno i když zároveň najednou hrozně blízko. 

Aktuálním hitem je evropský cyklotron - zítra, nejpozději do konce týdne by měl zrušit náš vesmír. Nesmysl? Ne tak zcela.V největším centru experimentální fyziky na světě, v ženevském CERN se má zítra po četných odkladech spustit nejvýkonnější urychlovač elementárních částic. 

Nepoetické jméno monstra (Large Hadron Collider) nenechává na pochybách, jakým způsobem se tak má stát. Není to poprvé, kdy se lidstvo pokusí zjistit jak vznikl vesmír, tentokrát se však spojily síly nejchytřejších hlav světa a po desítkách let příprav zahájí představení, jehož konec nedokáží ani odhadnout.

Srážky částic, kterým urychlovač dodá zatím nevídanou energii, mohou vytvořit zcela nové, neznámé částice, čti nový vesmír.

Abyste něco podobného mohli vyzkoušet předem někde hodně daleko od svého domu, potřebujete mít k dispozici nějakou šikovnou hvězdu - nebo právě LHC. Co takový experiment způsobí v našem právě existujícím vesmíru nám vědci neprozradí - sami neví.

Může vzniknout zcela nová struktura částic, neslučitelná s tou naší a buď ji zničí, nebo trochu pozmění, což v konečném důsledku vyjde nastejno.

Skalní skeptikové vedli bezvýsledné soudní spory ve snaze tento experiment zastavit. CERN předkládal rozsáhlé rozbory byť ani v jednom nedokázal elementární rizika vyloučit. Obavy jsou prý naprosto zbytečné. Uvidíme, snad...

Jsme zvláštní specie - na jedné straně sralbotkové, kterým se už podlamují kolena hrůzou při pohledu na kolonu robotů na plně automatizované lince montovny aut a na druhé straně nebojácní a mocní co je dokázali sestrojit, aniž by si uvědomili, jak snadno a neodvratně tím mohou ublížit i sami sobě....

Kdo chce vidět možný konec světa v přímém přenosu klikni ZDE.

Petr Marinov  www.kampe.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji vám za váš komentář. MZZ